Dévény Anna

Dévény Anna (1935-2017) gyógytornász, művészi torna-szakedző. Az általa tett Alapítvány szakmai vezetője, kollégáival közösen az általa kifejlesztett módszer posztgraduális képzésének kidolgozója.

1957-ben diplomázott, azóta foglalkozott koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgás rehabilitációjával és -korrekciójával. 

Dévény AnnaDévény Anna rendhagyó személyiségnek számít a mozgásterápiában, leginkább azért, mert az elmúlt több, mint négy évtizedben kidolgozta és folyamatosan fejlesztette a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszert (DSGM).

Ez a kizárólag saját törvényszerűségei alapján működő rendszer két nagy tevékenységi területet ölel fel: a gyógyítást és a mozgásfejlesztést. A DSGM mind szemléletében, mind gyakorlatában gyökeresen eltér az eddigi mozgás rehabilitációs módszerektől.

A fél évszázados gyakorlati tapasztalat Dévény Anna módszerét folyamatosan tökéletesítette, ahogy ő szokta mondani, „a szitában csak az marad fenn, ami működik". Az eredmények bizony magukért beszélnek: igazi hungarikum, hogy 100 eddig gyógyíthatatlan kisgyermek közül 80 egészségesen élhet a módszernek köszönhetően. A gyógyulás feltétele a minél korábban - lehetőleg az első élethetekben - megkezdett kezelés.

Dévény Anna örökösen cselekvő ember volt: több, közel 60 évig gyógyított, 16 évig tartott speciális tréninget a Magyar Állami Operaház balett együttese számára, 1990 óta vezette a Dévény Anna Alapítványt, szabadidejében pedig könyveit írta.

Hiába idézgette sokszor Törley Mária szobrászművészt, miszerint „a nagy egyszerűségig kell eljutni", a Dévény-kezelők munkája bizony nagyon is összetett. Az általa kidolgozott képzés jelenleg 3 féléves, kemény munkával járó továbbképzés, a gyakorlatban Dévény-kezelőnek lenni pedig még jobban embert próbáló, igaz, eredményes feladat.

Dévény Anna hite megingathatatlan volt abban, hogy küldetése a folyamatos segítés:

„Fogalmam sem volt róla, milyen nehéz utat kell majd megjárnom, de úgy érzem közvetítő vagyok, akit odafentről megbíztak, hogy ezt a csatát vívjam meg."

Díjak:

2003: Batthyány-Strattmann László-díj;

2010: Prima Primissima díj

2013: Budapest I. kerület Díszpolgára

2014: Magyar Érdemrend Középkeresztje

2015: PRO FAMILIS díj

2017: Magyar Örökség díj