GYIK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A DSGM TÜNETTANA SZERINTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRŐL, KEZELÉSRŐL:

FEHÉRSZÖVEG

DSGM-szakgyógytornászi vizsgálat.
Az a DSGM-szakgyógytornász, aki elvégezte a DSGM posztgraduális képzést, ismeri a DSGM vizsgálati szempontjait és az izomműködés összefüggéseit.
A sajátos tünettan, amely a módszerhez hasonlóan a tapasztalat alapján jött létre, és amelyet az izmokkal, inakkal és a kötőszövettel történő közvetlen kapcsolat alakított ki. Ezek olyan tartási és mozgási eltérések, valamint a különböző testtájakon és a bőrön keresztül mutatkozó izomelváltozások, amelyekre a szakemberek eddig nem figyeltek fel.
A DSGM speciális manuális technikája (SMT), a mozgásra képessé tevés eszköze.
Olyan kézzel végzett izom-ín-kötőszövet kezelés, amely normalizálja a kóros izomzatot és direkt ingereket képes küldeni az agyba. Az izomzat normalizálása a kontraktúrák (az izomzat zsugorodásai,letapadásai) elhárítását és az izmok kóros helyzetének megszüntetését jelenti. Az agy direkt ingerlése pedig az izmokban és inakban lévő idegvégződések (receptorok) és a szakember kezének közvetlen kapcsolata révén jön létre, természetesen a bőrön keresztül.
SMT kezelést kizárólag DSGM-szakgyógytornász végezhet csak. Ezt a képesítést -minimum 2 év szakmai gyakorlattal rendelkező - gyógytornászok szerezhetik meg. A posztgraduális képzés  3 féléves, a félévek kollokviumokkal, szigorlattal, a 3.félév végén záróvizsgával és szakdolgozat megírásával fejeződik be. A képzésen résztvevők száma 26 fő lehet csak, miután az oktatás szinte személyre szóló. A túljelentkezés általában öt-hatszoros.
Az SMT-kezelés egyéni foglalkozás keretében, személyre szólóan, szülő jelenlétében történik. Gyakorisága heti 1, súlyos esetben heti 2, vagy több alkalom. A kezelések előírt ideje CP (cerebral paresis) esetén 60 perc, ezalól csak az arc-száj kezelés és kisebb lokális problémák a kivétel. Az 1 órás kezelési időtől eltérni csak kivételes esetekben, szakmai indokok alapján lehet. Az eredményesség szempontjából a test egy-egy területén eltöltött kezelési idő nagyjelentőségű.
Csecsemők, kisgyermekek esetében különböző, a szülő segítségével megtartott fekvő, ülő, térdelő, guggoló testhelyzetekben, majd mozgásvégzés közben alkalmazott technikával is. Nagyon óvatosan, lassan, fokozatos finom erőadagolással fejtjük ki az ingerhatást. A mozgás közbeni kezelés megfelel a csecsemők és a 3 év alatti korosztály aktív tornájának. 3 éves kor alatt nincs célirányos torna, mert a kisgyerek életkorilag alkalmatlan rá.
Az SMT - kezelés beindítja a működést, a "torna" erősít és koordinációt fejleszt. De amíg a működés nem indul be, hiába erőltetjük a "tornát" ha egyszer nem képes rá.
Mert az agynak 5 hónapos korig van tartalékállománya, amely ezután élettanilag leépül, eltűnik, ha nincs igénybevéve. Az SMT a kézzel történő direkt ingerléssel képes ezt a tartalékállományt beindítani. Ez a direkt hatás a szülési sérülések valódi gyógyításának a kulcsa. A direkt ingerlés a szakgyógytornász keze és a receptorok közvetlen - bőrön keresztüli - kapcsolata révén válik lehetővé.
Amíg szabályosan nem jár. A mozgás kifogástalan minősége ugyanolyan fontos a DSGM számára, mint a mozgás létrejötte. Megfelelő mozgásfejlődés esetén a kezelések között 2-4 hetes szünet is tartható.
Szülő és más laikus személy nem végezhet SMT-kezelést, mert alkalmazása sokrétű felkészülést igénylő, bonyolult feladat. A kezelés látványa nem mutatja meg a mögöttes tartalmat, sem azt, hogy milyen nehéz annak szakszerű elsajátítása.
Mind az SMT-kezelés, mind a mozgásfejlesztés, a "torna" sokévi tanulmányt igénylő "szakma", amit nem lehet néhány perc alatt átadni a laikus hozzátartozóknak. A saját profizmusát minősíti le és árulja el mozgásfejlesztésben való járatlanságát, aki a szülőre hárítja a gyógyítás felelősségét és feladatát. járás és önkiszolgálás képessége még senkit nem avat a mozgáskorrekció szakemberévé.
Az egész vázizomzat-azon belül hangsúlyozottan az inak és a kötőszövet-sajátos kezelésén kívül a DSGM nagy hangsúlyt fektet a nyak-arc-koponya és a száj belső lágyrészeinek SMT-kezelésére. Csecsemőkorban a száj kezelésével lehet elhárítani a szopási problémákat és megelőzni a későbbi rágási, nyelési és beszédzavarokat.
A mozgássérülések valamennyi területén, a CP-n kívül kiemelten is a traumatológiában. Ennek magyarázata, hogy a sérülés eredetétől függetlenül az izomzat mindig érintett. Az idegrendszer (központi és perifériás) esetén a receptorokon keresztüli direkt ingerlés hatékonysága más eljárással nem elérhető.

HELYSZÍN

A gyermekek gyógyító kezelése az Alapítvány 1122 Budapest, Széll Kálmán tér 16. szám alatti székhelyén történik. Megközelíthető a Széll Kálmán téri metró, busz és villamos megállóktól. Az épület hátsó bejárata az Ignotus utca 17. sz. alatt található, itt díjfizetés mellett parkolásra is lehetőség van.

A csoportos mozgásfejlesztő/tartásjavító órák (4 éves kortól) az Alapítvány Budapest,  V. ker. Október 6. u. 24. sz. alatti telephelyén zajlanak.