ÁLLAPOTFELMÉRÉS és KEZELÉS

Kedves Szülők!
 
A Dévény Anna Alapítvány 2019-ben kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a gyermekek rehabilitációs kezelésre történő beutalása szabályainak megváltoztatását.
 
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Dévény Anna Alapítvány kezdeményezésére módosításra kerültek a gyermekek gyógytornára történő beutalásának szabályai. 2021. február 15-étől kezdődően a 0–3 év közötti gyermeket habilitációs kezelésre a háziorvos, házi gyermekorvos is beutalhatja.
 
2021. február 15-étől így a DSGM-kezelésekre a háziorvos, illetve házi gyermekorvos is adhat beutalót.
 
Üdvözlettel,
 
Dévény Anna Alapítvány

Kérjük, hogy az új koronavírus járvány ideje alatt a "KORONA" menüpont alatt is tájékozódjanak a kezelések és állapotfelmérések módjáról.

ÁLLAPOTFELMÉRÉS - FONTOS VÁLTOZÁS (2021. február 15.)

Az állapotfelméréshez minden esetben BEUTALÓ (háziorvos házi gyermekorvos vagy neurológus szakorvos/ortopéd szakorvos/ rehabilitációs szakorvos) szükséges!

A Dévény-módszerrel végzett kezeléseket  minden esetben megelőzi egy DSGM-szakgyógytornászi vizsgálat. A vizsgálat a DSGM speciális tünettanának felhasználásával történik.

A vizsgálat kiterjed:
- az idő előtt, vagy nehezen született un. „rizikó babák” vizsgálatára
- a korai időszakban a későbbi mozgásproblémák lehetőségére utaló un. „gyanújelek” felismerésére
- a kifejezett tartási és mozgásproblémák tüneteinek észlelésére

Az Alapítvány hetente két alkalommal tart vizsgálatot, amelyre bárki behozhatja gyermekét, ha saját maga úgy érzi, hogy csecsemője rizikós, vagy gyanújeleket észlel rajta. Ugyancsak elvégzi a vizsgálatot az Alapítvány, ha a védőnő, a gyermekorvos illetve más szakorvos ezt ajánlja számára.

ÁLLAPOTFELMÉRÉS DÍJA

A felmérő vizsgálat beutalóval érkező és kezelésre szoruló gyermekek esetében díjtalan.

Amennyiben beutalóval érkeznek, de kezelés nem szükséges a gyermeknek, úgy kérjük Önöket, lehetőségükhöz mérten támogassák Alapítványunkat, hogy minél több gyermeknek tudjunk segíteni.

Ha nem rendelkeznek beutalóval a felmérő vizsgálat díja 10.000.-Ft.

KEZELÉSEK - FONTOS VÁLTOZÁS!!! (2021. február 15.)

A kezelések megkezdéséhez minden esetben BEUTALÓ (háziorvos / házi gyermekorvos vagy neurológus szakorvos/ortopéd szakorvos/rehabilitációs szakorvos) szükséges! Ha nem rendelkeznek beutalóval a kezelések díja 8.000.-Ft.

A kezelések során a DSGM-szakgyógytornász a gyermek egész testét kezeli, az Alapítvány által kialakított szakmai protokoll előírásai szerint. Egy kezelés 55-60 perc időtartamú. Abban az esetben, ha a gyermek csak szopási, nyelési, esetleg hangképzési problémák miatt kerül kezelésre, akkor a kezelés az arcra, nyakra, fejre és szájüregre terjed ki, időtartama 25-30 perc.

A gyermekek kezelését az Alapítványban DSGM-szakgyógytornászok végzik. Azokban az esetekben, amikor a kapacitásaink kihasználtsága miatt nem tudjuk saját magunk ellátni a beteget, akkor ajánlunk DSGM végzettséggel rendelkező szakgyógytornászt. Az Alapítvány által ajánlott DSGM-szakgyógytornászok jegyzékét és területi működési körüket itt lehet megtalálni.

(Kérjük minden esetben ellenőrizzék, hogy a gyógytornász, akihez a gyermeküket kezelésre viszik, szerepel-e az ajánlott DSGM-szakgyógytornászok listájában!)

A kezelésekre történő beosztást az adminisztrációs munkatársak végzik. Fontos, hogy a gyermek megjelenjen a megbeszélt kezelési időpontban. Abban az esetben, ha betegség, vagy más halaszthatatlan ok miatt a kezelésre a szülő nem tudja elhozni a gyermeket, kérjük, hogy erről minél hamarabb telefonon tájékoztassák az adminisztrációs munkatársainkat. Ebben az esetben ők be tudnak hívni más gyermeket a kieső kezelésre. Ezzel más beteg gyermekek gyógyulását segítik.

A szülő (kísérő) jelen lehet a kezelő szobában a kezeléseken, azonban minden esetben tiszta váltó-zokni használata kötelező.

A kezelési illetve vizsgálati időpont lemondását kérjük előző nap, de legkésőbb aznap reggel 7:45 és 8:30 között jelezzék az irodában!

GYIK: a DSGM-en alapuló állapotfelmérő vizsgálatról, kezelésről:

DSGM-szakgyógytornászi vizsgálat.
Az a DSGM-szakgyógytornász, aki elvégezte a DSGM posztgraduális képzést, ismeri a DSGM vizsgálati szempontjait és az izomműködés összefüggéseit.
A sajátos tünettan, amely a módszerhez hasonlóan a tapasztalat alapján jött létre, és amelyet az izmokkal, inakkal és a kötőszövettel történő közvetlen kapcsolat alakított ki. Ezek olyan tartási és mozgási eltérések, valamint a különböző testtájakon és a bőrön keresztül mutatkozó izomelváltozások, amelyekre a szakemberek eddig nem figyeltek fel.
A DSGM speciális manuális technikája (SMT), a mozgásra képessé tevés eszköze.
Olyan kézzel végzett izom-ín-kötőszövet kezelés, amely normalizálja a kóros izomzatot és direkt ingereket képes küldeni az agyba. Az izomzat normalizálása a kontraktúrák (az izomzat zsugorodásai,letapadásai) elhárítását és az izmok kóros helyzetének megszüntetését jelenti. Az agy direkt ingerlése pedig az izmokban és inakban lévő idegvégződések (receptorok) és a szakember kezének közvetlen kapcsolata révén jön létre, természetesen a bőrön keresztül.
SMT kezelést kizárólag DSGM-szakgyógytornász végezhet csak. Ezt a képesítést -minimum 2 év szakmai gyakorlattal rendelkező - gyógytornászok szerezhetik meg. A posztgraduális képzés  3 féléves, a félévek kollokviumokkal, szigorlattal, a 3.félév végén záróvizsgával és szakdolgozat megírásával fejeződik be. A képzésen résztvevők száma 26 fő lehet csak, miután az oktatás szinte személyre szóló. A túljelentkezés általában öt-hatszoros.
Az SMT-kezelés egyéni foglalkozás keretében, személyre szólóan, szülő jelenlétében történik. Gyakorisága heti 1, súlyos esetben heti 2, vagy több alkalom. A kezelések előírt ideje CP (cerebral paresis) esetén 60 perc, ezalól csak az arc-száj kezelés és kisebb lokális problémák a kivétel. Az 1 órás kezelési időtől eltérni csak kivételes esetekben, szakmai indokok alapján lehet. Az eredményesség szempontjából a test egy-egy területén eltöltött kezelési idő nagyjelentőségű.
Csecsemők, kisgyermekek esetében különböző, a szülő segítségével megtartott fekvő, ülő, térdelő, guggoló testhelyzetekben, majd mozgásvégzés közben alkalmazott technikával is. Nagyon óvatosan, lassan, fokozatos finom erőadagolással fejtjük ki az ingerhatást. A mozgás közbeni kezelés megfelel a csecsemők és a 3 év alatti korosztály aktív tornájának. 3 éves kor alatt nincs célirányos torna, mert a kisgyerek életkorilag alkalmatlan rá.
Az SMT - kezelés beindítja a működést, a "torna" erősít és koordinációt fejleszt. De amíg a működés nem indul be, hiába erőltetjük a "tornát" ha egyszer nem képes rá.
Mert az agynak 5 hónapos korig van tartalékállománya, amely ezután élettanilag leépül, eltűnik, ha nincs igénybevéve. Az SMT a kézzel történő direkt ingerléssel képes ezt a tartalékállományt beindítani. Ez a direkt hatás a szülési sérülések valódi gyógyításának a kulcsa. A direkt ingerlés a szakgyógytornász keze és a receptorok közvetlen - bőrön keresztüli - kapcsolata révén válik lehetővé.
Amíg szabályosan nem jár. A mozgás kifogástalan minősége ugyanolyan fontos a DSGM számára, mint a mozgás létrejötte. Megfelelő mozgásfejlődés esetén a kezelések között 2-4 hetes szünet is tartható.
Szülő és más laikus személy nem végezhet SMT-kezelést, mert alkalmazása sokrétű felkészülést igénylő, bonyolult feladat. A kezelés látványa nem mutatja meg a mögöttes tartalmat, sem azt, hogy milyen nehéz annak szakszerű elsajátítása.
Mind az SMT-kezelés, mind a mozgásfejlesztés, a "torna" sokévi tanulmányt igénylő "szakma", amit nem lehet néhány perc alatt átadni a laikus hozzátartozóknak. A saját profizmusát minősíti le és árulja el mozgásfejlesztésben való járatlanságát, aki a szülőre hárítja a gyógyítás felelősségét és feladatát. járás és önkiszolgálás képessége még senkit nem avat a mozgáskorrekció szakemberévé.
Az egész vázizomzat-azon belül hangsúlyozottan az inak és a kötőszövet-sajátos kezelésén kívül a DSGM nagy hangsúlyt fektet a nyak-arc-koponya és a száj belső lágyrészeinek SMT-kezelésére. Csecsemőkorban a száj kezelésével lehet elhárítani a szopási problémákat és megelőzni a későbbi rágási, nyelési és beszédzavarokat.
A mozgássérülések valamennyi területén, a CP-n kívül kiemelten is a traumatológiában. Ennek magyarázata, hogy a sérülés eredetétől függetlenül az izomzat mindig érintett. Az idegrendszer (központi és perifériás) esetén a receptorokon keresztüli direkt ingerlés hatékonysága más eljárással nem elérhető.

HELYSZÍN

A gyermekek gyógyító kezelése az Alapítvány 1122 Budapest, Széll Kálmán tér 16. szám alatti telephelyén történik. Megközelíthető a Széll Kálmán téri metró, busz és villamos megállóktól. Az épület hátsó bejárata az Ignotus utca 17. sz. alatt található, itt díjfizetés mellett parkolásra is lehetőség van.

A csoportos mozgásfejlesztő/tartásjavító órák (4 éves kortól) az Alapítvány Budapest,  V. ker. Október 6. u. 24. sz. alatti telephelyén zajlanak.